Társrendezvények

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) versenysorozat nemcsak Budapesten az ELTE szervezésében, hanem a környező országok több magyarlakta városában is megrendezésre került az elmúlt bő két évtized folyamán. Fontos hangsúlyozni, hogy a torna nem csupán a játék, a sport szeretetéről szól, a célokat tekintve legalább ennyire lényeges a kárpát-medencei magyarság, azaz a határokon túl és az anyaországban élő magyar értelmiségi fiatalok együvé tartozásának erősítése. Mi több, a versenysorozat alapgondolata is Erdélyben fogant meg: az ott élő magyar egyetemisták szerettek volna létrehozni egy olyan kupát, melyen a Romániában tanuló magyar anyanyelvű hallgatók alkotta kispályás labdarúgó csapatok találkozhatnak, és mérhetik össze erejüket, játéktudásukat. Ennek eredményeképpen tartották meg Székelyudvarhelyen 1990-ben az első Erdélyi Labdarúgó Diákkupát (ELDK). A folyamatosan fejlődő rendezvény sikere nyomán a 2000-es évek végétől több helyszínnel gazdagodott az eseménysorozat, így 2008-tól Sepsiszentgyörgy, 2010-től Budapest, 2011-től Révkomárom, majd 2013-tól Csíkszereda is csatlakozott a rendező városok sorához.

Székelyudvarhely – Erdélyi Labdarúgó Diákkupa (ELDK)

Facebook oldal

Az ELDK a KEK messze legrégebbi eseményének tekinthető. A lassan két évtizede tartó hagyomány 1990-ben vette kezdetét a székelyföldi magyarság központjában, Erdély szívében, Székelyudvarhelyen. Büszkén mondhatjuk el, hogy a bő két évtizede töretlenül fejlődő egyetemista futballbajnokság elég strapabírónak bizonyult ahhoz, hogy az erdélyi magyar civil grundról ne zavarja le se a váltakozó politikai széljárás, sem más egyéb külső körülmény. A magyar diákok labdarúgó-bajnoksága az 1989-es történelmi fordulatot követő időszak legrégibb és legszebb hagyományokkal rendelkező amatőr ifjúsági sporteseménye. A sorozat állandó szervezője az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) és a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége, melyhez 2010-ben csatlakozott Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala is.

eldk

A kezdetek óta tartó dinamikus fejlődést követően 2008-ban következett az igazi áttörés: az addigi 13-14 együttes helyett ebben az esztendőben 20-ra nőtt a résztvevő csapatok száma, ám még ennél is jelentősebb változásnak tudható be, hogy ekkor első nem romániai csapatként részt vett a megmérettetésen a debreceni A-MEN FC gárdája is. 2009-ben egy újabb nagy lépést tett a ELDK, hisz ezúttal már 32 csapat volt hivatalos a tornára, a debreceni gárda mellett pedig további két budapesti (ELTE-s) együttes is beszállt a küzdelmekbe. És, mint tudjuk, ha egy üzlet beindul, nincs megállás: 2010-ben a debreceni, a három budapesti és a romániai magyar gárdák mellett, már a Felvidék is képviseltette magát a révkomáromi Selye János Egyetemnek köszönhetően.

A fennebb említett csapatok mellett az ELDK állandó résztvevőinek számítanak Kolozsvár, Temesvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Jászvásár és Székelyudvarhely egyetemi központjainak csapatai is.

Az ELDK legeredményesebb együttesei a kolozsvári Góbék (1990, 1999, 2005, 2007) és a temesvári Góbék (1994, 1995, 1996, 1997) négy-négy kupagyőzelemmel. Idáig összességében a kupa legeredményesebb városának Kolozsvár tekinthető, Mátyás király szülőhelye már nyolc alkalommal hódította el az elsőségért járó trófeát. Anyaországi csapatok közül a legeredményesebb az ELTE-BEAC Futsal, aki eddig két alkalommal (2014,2018) hódította el a patinás trófeát.

eldk2

Sepsiszentgyörgy –Egyetemista Futsal Torna

Az ELTE-BEAC csapata ErdélybenSepsiszentgyörgy városa – a KEK második székelyföldi állomása – kiemelkedően fontos szereppel bír a romániai magyarság életében. A település igazi kulturális- és sportközpontnak számít, ahol a magyar fiatalság magas színvonalon ápolhatja és gyarapíthatja kulturális értékeit. A mintegy 60 ezer fős város felújított, minden igényt kielégítő sportcsarnokában 2008 óta töretlen lelkesedéssel és sikerrel ad otthont az egyre több egyetem bevonásával zajló tornának. A Sepsiszentgyörgyi Magyar Diákszövetség (SMDSZ) által rendezett kupa az első évben még inkább helyi rendezvénynek számított, ám 2009-ben a kolozsvári, marosvásárhelyi, csíkszeredai, brassói és helyi csapatok mellett már a debreceni egyetemisták együttese is nevezett a rendezvényre. A következő három esztendőben újabb magyarországi csapatok – többek között az ELTE – csatlakoztak, így a torna a KEK rangos állomásává nőtte ki magát. Az utolsó megmérettetést 2012 novemberében rendezték, ahol az Eötvös Loránd Tudományegyetem csapata – a helyi Ifjúsági FC és a Sepsi ’08 mögött – a harmadik helyen végzett.

Révkomárom

A Selye János Egyetem révkomáromi tornája 2011-ben lett életre hívva, ezzel a KEK immár négyállomásos bajnokságra bővült. Románia és Magyarország után Szlovákia lett a harmadik rendező ország, ami igazi mérföldkőnek számított a rendezvénysorozat életben. A Komáromi Napok alatt megtartott sportesemény újabb színtere lett a magyar hallgatók éves találkozójának, amely így közvetve fontos szereppel bír a csaknem 450 ezres felvidéki magyarság anyaországgal való kapcsolattartásában.  A kupa a révkomáromi kézilabdacsarnokban látja vendégül az érkező csapatokat,a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának szervezésében.

Csíkszereda

KEK_csapatképA legifjabb “KEK-csemete” a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai tornája. A bő két évtizede töretlenül fejlődő egyetemista futballbajnokság harmadik székelyföldi állomásának sportélete sokáig jégkorongjáról vált ismertté, de az utóbbi években futsalcsapatuk is kiemelkedő eredményekkel – ELDK-arany 2012 decemberében, KEK-arany 2013 márciusában – vétette észre magát. Többek között a sikeres szereplés indukálta a csíkszeredai rendezés ötletét, amelynek alapkoncepciója szerint a versenysorozat egyik üres periódusának számító szeptemberben kerül sor a rendezvényre. Végül az eredeti tervektől eltérően az András Előd vezette szervezői csapat 2013 novemberében 12 csapat részvételével az  Erőss Zsoltról elnevezett sportcsarnokban rendezte meg a tornát,az Egyetemi Futsal Tornát hivatott helyettesíteni. Az első megmérettetésen az Eötvös Loránd Tudományegyetem csapata – a Sepsi ’08 és a Tóber Futsal(Budapest) mögött – a harmadik helyen végzett, a legutóbbi kupát pedig 2016-ban a csíkszeredai első osztályú futsalosokat felvonultató Imperial Wet csapata nyerte.

Budapest – ELTE

Hazánk legpatinásabb felsőoktatási intézménye, az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2010-től ad otthont a KEK küzdelmeinek. Mivel az ELTE karainak kispályás futballbajnokságaiban közel 120 együttes mintegy 1000 futballistája játszik hétről hétre – ráadásul az ELTE SE 2008 óta másodosztályú férfi és elsőosztályú női csapattal képviselteti magát az országos bajnokságokon –, a szervezők tapasztalatai jó alapot szolgáltattak arra, hogy a KEK tradícióihoz méltó nívón induljon hódító útjára a budapesti eseménysorozat.

sepsi2Az első rendezés évében 375 esztendős Tudományegyetem által hagyományteremtő szándékkal elindított kupának az ELTE Bogdánfy úti sportcsarnoka adott otthont, ahol 15 csapat mérhette össze tudását. A következő két tavasszal a lendület töretlen maradt, így mindkét esztendőben a Kárpát-medence legnevesebb egyetemeinek 16 gárdája találkozott egymással a futballpályán. A tornán Erdélyből részt vett többek között a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem, a szintén kolozsvári Műszaki Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttese. A Felvidékről érkezett a komáromi Selye János Egyetem csapata, míg a kárpátaljaiakat a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola képviselte. Persze az anyaország felsőoktatási intézményeinek színe-java sem maradhatott el: a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Semmelweis Egyetem és természetesen az Eötvös Loránd Tudományegyetem alakulatai is tiszteletüket tették az egyre nagyobb rangot kivívó tornán.

A cél nem lehetett más, minthogy a Kárpát-medence magyar felsőoktatási intézményeiben tanuló ifjúságnak a határokat átszelve, a sporton keresztül szervezzünk közösség- és kapcsolatteremtő rendezvényt, összekötve mindezt a mozgás és a versenyzés örömével. Nagyszerű kimondani, a küldetés úgy tűnik, sikerült: a sokfelé szakadt magyar nemzet egyetemista ifjúsága a futball összetartó ereje által válhatott, válhat egységesebbé. A futsal után, 2011-ben cheerleader versennyel, 2016-ben alumni futsallal, 2017-ban női és férfi kosárlabda kupával, 2018-ban női és férfi röplabda tornával bővült a KEK programja, ami a 10. jubileumi évre igazi multisport eseménnyé nőtte ki magát. A X. Kárpát-medencei Egyetemek Kupájára már nem csak a csapatsportok képviselőit, hanem egyéni sportolókat is várunk asztaliteniszben és e-sportban.

20180303_KEK-120