Társrendezvények

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) versenysorozat nemcsak Budapesten az ELTE szervezésében, hanem a környező országok több magyarlakta városában is megrendezésre került az elmúlt bő két évtized folyamán. Fontos hangsúlyozni, hogy a torna nem csupán a játék, a sport szeretetéről szól, a célokat tekintve legalább ennyire lényeges a kárpát-medencei magyarság, azaz a határokon túl és az anyaországban élő magyar értelmiségi fiatalok együvé tartozásának erősítése. Mi több, a versenysorozat alapgondolata is Erdélyben fogant meg: az ott élő magyar egyetemisták szerettek volna létrehozni egy olyan kupát, melyen a Romániában tanuló magyar anyanyelvű hallgatók alkotta kispályás labdarúgó csapatok találkozhatnak, és mérhetik össze erejüket, játéktudásukat. Ennek eredményeképpen tartották meg Székelyudvarhelyen 1990-ben az első Erdélyi Labdarúgó Diákkupát (ELDK). A folyamatosan fejlődő rendezvény sikere nyomán a 2000-es évek végétől több helyszínnel gazdagodott az eseménysorozat, így 2008-tól Sepsiszentgyörgy, 2010-től Budapest, 2011-től Révkomárom, majd 2013-tól Csíkszereda is csatlakozott a rendező városok sorához.

Székelyudvarhely – Erdélyi Labdarúgó Diákkupa (ELDK)

Az ELDK a KEK messze legrégebbi eseményének tekinthető. A lassan két évtizede tartó hagyomány 1990-ben vette kezdetét a székelyföldi magyarság központjában, Erdély szívében, Székelyudvarhelyen. Büszkén mondhatjuk el, hogy a bő két évtizede töretlenül fejlődő egyetemista futballbajnokság elég strapabírónak bizonyult ahhoz, hogy az erdélyi magyar civil grundról ne zavarja le se a váltakozó politikai széljárás, sem más egyéb külső körülmény. A magyar diákok labdarúgó-bajnoksága az 1989-es történelmi fordulatot követő időszak legrégibb és legszebb hagyományokkal rendelkező amatőr ifjúsági sporteseménye. A sorozat állandó szervezője az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) és a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége, melyhez 2010-ben csatlakozott Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala is.

eldk_ujA kezdetek óta tartó dinamikus fejlődést követően 2008-ban következett az igazi áttörés: az addigi 13-14 együttes helyett ebben az esztendőben 20-ra nőtt a résztvevő csapatok száma, ám még ennél is jelentősebb változásnak tudható be, hogy ekkor első nem romániai csapatként részt vett a megmérettetésen a debreceni A-MEN FC gárdája is. 2009-ben egy újabb nagy lépést tett a ELDK, hisz ezúttal már 32 csapat volt hivatalos a tornára, a debreceni gárda mellett pedig további két budapesti (ELTE-s) együttes is beszállt a küzdelmekbe. És, mint tudjuk, ha egy üzlet beindul, nincs megállás: 2010-ben a debreceni, a három budapesti és a romániai magyar gárdák mellett, már a Felvidék is képviseltette magát a révkomáromi Selye János Egyetemnek köszönhetően.

A fennebb említett csapatok mellett az ELDK állandó résztvevőinek számítanak Kolozsvár, Temesvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Jászvásár és Székelyudvarhely egyetemi központjainak csapatai is.

Az ELDK legeredményesebb együttesei a kolozsvári Góbék (’90, ’99, ’05, ’07) és a temesvári Góbék (’94, ’95, ’96, ’97) négy-négy kupagyőzelemmel. Idáig összességében a kupa legeredményesebb városának Kolozsvár tekinthető, Mátyás király szülőhelye már nyolc alkalommal hódította el az elsőségért járó trófeát.  Az utolsó megrendezett tornát 2013 decemberében az Ifjúsági Sepsi csapata nyerte.

Sepsiszentgyörgy –Egyetemista Futsal Torna

Az ELTE-BEAC csapata ErdélybenSepsiszentgyörgy városa – a KEK második székelyföldi állomása – kiemelkedően fontos szereppel bír a romániai magyarság életében. A település igazi kulturális- és sportközpontnak számít, ahol a magyar fiatalság magas színvonalon ápolhatja és gyarapíthatja kulturális értékeit. A mintegy 60 ezer fős város felújított, minden igényt kielégítő sportcsarnokában 2008 óta töretlen lelkesedéssel és sikerrel ad otthont az egyre több egyetem bevonásával zajló tornának. A Sepsiszentgyörgyi Magyar Diákszövetség (SMDSZ) által rendezett kupa az első évben még inkább helyi rendezvénynek számított, ám 2009-ben a kolozsvári, marosvásárhelyi, csíkszeredai, brassói és helyi csapatok mellett már a debreceni egyetemisták együttese is nevezett a rendezvényre. A következő három esztendőben újabb magyarországi csapatok – többek között az ELTE – csatlakoztak, így a torna a KEK rangos állomásává nőtte ki magát. Az utolsó megmérettetést 2012 novemberében rendezték, ahol az Eötvös Loránd Tudományegyetem csapata – a helyi Ifjúsági FC és a Sepsi ’08 mögött – a harmadik helyen végzett.

Révkomárom

A Selye János Egyetem révkomáromi tornája 2011-ben lett életre hívva, ezzel a KEK immár négyállomásos bajnokságra bővült. Románia és Magyarország után Szlovákia lett a harmadik rendező ország, ami igazi mérföldkőnek számított a rendezvénysorozat életben. A Komáromi Napok alatt megtartott sportesemény újabb színtere lett a magyar hallgatók éves találkozójának, amely így közvetve fontos szereppel bír a csaknem 450 ezres felvidéki magyarság anyaországgal való kapcsolattartásában.  A kupa a révkomáromi kézilabdacsarnokban látja vendégül az érkező csapatokat, Stefán István és a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának szervezésében.

Csíkszereda

KEK_csapatképA legifjabb “KEK-csemete” a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai tornája. A bő két évtizede töretlenül fejlődő egyetemista futballbajnokság harmadik székelyföldi állomásának sportélete sokáig jégkorongjáról vált ismertté, de az utóbbi években futsalcsapatuk is kiemelkedő eredményekkel – ELDK-arany 2012 decemberében, KEK-arany 2013 márciusában – vétette észre magát. Többek között a sikeres szereplés indukálta a csíkszeredai rendezés ötletét, amelynek alapkoncepciója szerint a versenysorozat egyik üres periódusának számító szeptemberben kerül sor a rendezvényre. Végül az eredeti tervektől eltérően az András Előd vezette szervezői csapat 2013 novemberében 12 csapat részvételével az idén elhunyt hegymászóról, Erőss Zsoltról elnevezett sportcsarnokban rendezte meg a tornát, amely a Sepsiszentgyörgyön elmaradt Egyetemi Futsal Tornát hivatott helyettesíteni. Az első megmérettetésen az Eötvös Loránd Tudományegyetem csapata – a Sepsi ’08 és a Tóber Futsal mögött – a harmadik helyen végzett.

Budapest – ELTE

Hazánk legpatinásabb felsőoktatási intézménye, az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2010-től ad otthont a KEK küzdelmeinek. Mivel az ELTE karainak kispályás futballbajnokságaiban közel 120 együttes mintegy 1000 futballistája játszik hétről hétre – ráadásul az ELTE SE 2008 óta másodosztályú férfi és elsőosztályú női csapattal képviselteti magát az országos bajnokságokon –, a szervezők tapasztalatai jó alapot szolgáltattak arra, hogy a KEK tradícióihoz méltó nívón induljon hódító útjára a budapesti eseménysorozat.

sepsi2Az első rendezés évében 375 esztendős Tudományegyetem által hagyományteremtő szándékkal elindított kupának az ELTE Bogdánfy úti sportcsarnoka adott otthont, ahol 15 csapat mérhette össze tudását. A következő két tavasszal a lendület töretlen maradt, így mindkét esztendőben a Kárpát-medence legnevesebb egyetemeinek 16 gárdája találkozott egymással a futballpályán. A tornán Erdélyből részt vett többek között a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem, a szintén kolozsvári Műszaki Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttese. A Felvidékről érkezett a komáromi Selye János Egyetem csapata, míg a kárpátaljaiakat a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola képviselte. Persze az anyaország felsőoktatási intézményeinek színe-java sem maradhatott el: a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Semmelweis Egyetem és természetesen az Eötvös Loránd Tudományegyetem alakulatai is tiszteletüket tették az egyre nagyobb rangot kivívó tornán.

A cél nem lehetett más, minthogy a Kárpát-medence magyar felsőoktatási intézményeiben tanuló ifjúságnak a határokat átszelve, a sporton keresztül szervezzünk közösség- és kapcsolatteremtő rendezvényt, összekötve mindezt a mozgás és a versenyzés örömével. Nagyszerű kimondani, a küldetés úgy tűnik, sikerült: a sokfelé szakadt magyar nemzet egyetemista ifjúsága a futball összetartó ereje által válhatott, válhat egységesebbé.