A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) együttműködési megállapodást írt alá május 30-án a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának (KEK) fejlesztése kapcsán.

A megállapodást Orosz Ildikó, a beregszászi intézmény rektora és Simon Gábor, a BEAC igazgatója látta el kézjegyével.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) sportegyesülete, a 120 éves BEAC idén kilencedik alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját. –A Rákóczi-főiskola minden évben részt vett ezen az eseményeken, és alapító tagja is a kezdeményezésnek. Ez nagyon fontos és jelentős nekünk Budapesten – hangsúlyozta Simon Gábor.– A KEK-versenysorozat nemcsak Magyarországra, hanem az egész Kárpát-medencében élő magyarságra kiterjed. A cél, hogy sportolásra bírjuk a Kárpát-medencében tanuló magyar hallgatókat. Mottónk a ,,Sport határok nélkül”, mert szeretnénk, hogy a sport is kösse össze azokat a magyar hallgatókat, akik történelmi okokból különböző országokba szakadtak. A sporton keresztül ezeket a találkozásokat létre lehet hozni – nyilatkozta a BEAC igazgatója, a KEK szervezője a Kárpátalja.ma-nak.

A tizedik, jubileumi évre szeretnék az összes olyan felsőoktatási intézményt bevonni a közös munkába, akik eddig már részt vettek a kupán. A nagy budapesti egyetemek – mint az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus – mellett a határontúli és vidéki egyetemek rektoraival, vezetőivel szeretnének együttműködést aláírni, miszerint a felek segítik a kezdeményezést, és egyetértenek a torna szellemiségével. A beregszászi főiskola az első felsőoktatási intézmény, ahol ez az egyezmény megszületett.

A már hagyományosnak mondható kupa résztvevői minden évben gyűjtést szerveznek egy-egy határon túli oktatási intézménynek. Immáron negyedik alkalommal egy kárpátaljai magyar közösség kapta a felajánlást. A játékosok, szurkolók és támogatók által gyűjtött sportszereket május 30-án nyújtották át a Beregrákosi Általános Iskola részére. Az eszközöket a KEK szervezői és az iskola diákjai az átadóünnepség után közösen ki is próbáltak.

Forrás: Illyés István
Kárpátalja.ma
http://www.karpatalja.ma/karpatalja/oktatas/egyuttmukodesi-megallapodast-kotott-a-rakoczi-foiskola-es-a-budapesti-egyetemi-atletikai-club/